Bütçeden Öğretmene Pay Yok

2014 yılı genel bütçesinde eğitime ayrılan pay milli gelirin % 3.2'sine karşılık gelmektedir. Böylesine gülünç bir oranla milli eğitimin temel ve hatta zorunlu ihtiyaçları bile karşılanamamaktadır.

Okulların donanımı son derece yetersizdir fakat gözler artık bu duruma alıştırılmıştır. Tümünün o standartlarda olması gerekirken yeni yapılmış okullara "lüks okul" gözüyle bakılmaktadır.

Kalabalık genç nüfusa sahip ülkemizde -pek çoğu öğretmenlik vasfı taşımayan ücretli öğreticilerle birlikte- yaklaşık 300.000 öğretmen açığı vardır.

Eğitimde fırsat ve kalite eşitliğinden çok uzak görüntüler hemen her gün basına yansımaktadır. Okul ve derslik açıklarıyla da birleşen bu ağır sorunlara öğretmen maaşlarının kamudaki en düşük seviyeye gerilemiş olması da eşlik etmektedir. Öğretmenlerin motivasyonu düşürülmüştür.

Devletin en temel direği olması gereken milli eğitim, yalnızca öğretime indirgenerek piyasalaştırılmış, öğrenciler şımartılmış, veliler ise "Müşteri her zaman haklıdır." mantığı içinde davranır olmuştur.

AB ülkeleri ortalamasında bir öğretmene 15 öğrenci düşerken ülkemizde 30 öğrenci düşmektedir. Genç nüfusu az ve milli geliri bizden çok olan AB ülkelerinde eğitime ayrılan payın milli gelire oranı ortalama % 5.6'dır. Danimarka ve İsveç gibi bazı ülkelerde ise bu oran % 8'lere kadar çıkmaktadır. Sözün kısası AB ülkeleri eğitime bizden en az 10 kat fazla kaynak aktarmaktadır.

Acı ama gerçek olan durum budur.

Dünyanın en iyi eğitim sistemi de uygulansa maddi ve manevi açıdan mutsuz edilmiş öğretmenlerle eğitimde başarı sağlamanın olanağı yoktur.